Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
Dette er en side om Gourmetklubben, mat, drikke, livsnytelse og friluftsliv.
| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden | Gjestebok |

Gjør opp bål under alle forhold

Hilde med bålBålet blir alltid høydepunktet på turen. Virkningen er mer sammensatt enn selve varmen. Vi liker rett og slett å se på bålet. Er det urgammel arv?

Du må ha fyrstikker. Lighter er vel og bra, men blir den våt eller tom for gass er du ille ute. Ta gjerne med store fyrstikker eller tørrpresset parafin i små blokker. Dette er greie hjelpemidler for den som ikke er altfor dreven i å tenne opp bål i øsende regnvær. Og det gjelder vel de fleste av oss. Fyrstikker og ripe kan oppbevares vanntett i tomme filmbokser (sålenge de er å få) eller i klare poser med helt vanntett lukning.

Et tips: Noe av det aller beste å fyre bål med er sagflis dynket med parafin. Parafin fordamper ikke slik som vanlig tennvæske og du kan ha det med deg i en plast med lokk i flere dager. Ja, du kan til og med ha et lager hjemme til bruk i peisen og ta med en liten porsjon når du skal på tur. Dryss omtrent en teskje over flisene i bålbunnen og du får raskt skikkelig fyr på bålet. Parafin eller Lampeolje får du kjøpt i mindre flasker på bensinstasjoner.

Det er absolutt en fordel å ha tursag til å dele opp tørre stammer og greiner som du finner. Men det er utrolig hvor mye fin, tørr ved du kan sparke fram ved hjelp av gode støvler og sterke bein.

Det finnes mindre økser i handelen. Dette er veldig fint hjelpemiddel til å kløyve tørre stokker med som du har kuttet til kubber med sagen. Men en øks veier fort halvannen til to kilo og det er et vurderingsspørsmål du selv må avgjøre. Men du får de fineste bålene hvis du har med øks.

BålHvordan begynner jeg med et bål?
Her er oppskriften på et solid leirbål. Legg først noen tykkere stokker eller greiner som en bunn. Da unngår du å legge never eller flis rett på den fuktige bakken og det er helt nødvendig hvis du skal fyre opp bål på snøen. Deretter legger du to tjukke stokker som i en V pekende med vindretningen. Inne i spissen av V´en lager du til ildstedet.

Har du tørr bjørkenever legger du den i bunnen. Har du knusktørr småkvist, brekker du dem til passe lengder ca 10 cm og legger oppå. Hvis ikke spikker du fliser av annen tørr ved. Vær nøye med å plassere dette så det blir luftig. Uten oksygen - ingen ild.

Når du tror du har nok flis og/eller never går du gradvis over til tykkere kvist i byggverket ditt. Men ikke vær for optimistisk med en gang. Du må gi flammene en skikkelig sjanse til å ta fate i ett lag før den går over til neste lag.

Før du tenner fyrstikken, se etter at passende ved ligger klart ved siden av bålet, men ikke så nærme at den kan ta ukontrollert fyr. Da er du klar til å tenne. Er det oppholdsvær og ikke for sterk vind, er det nok å stikke fyrstikken inn i bunnen av bålet.

Er det regn og vind, forsøk å skjerme ildstedet mot været den første kritiske fasen og bruk gjerne never som en stor fyrstikk eller de tidligere omtalte fyrstikkene med lang brenntid. Har du parafinimpregnert sagflis, er du sikrere på suksess.

Etter hvert, når du har ordentlig glohaug, kan du legge tørrstokker i ulik lengde på bålet. Når de brenner av er det bare å flytte dem innpå. På samme måten skyver du V´en etter og du har et flott leirbål med minimum av vedlikehold. Jobben gjorde du da du sanket veden.

Et slikt bål er lett å få fyr på igjen dagen etter. Det vil alltid være glør igjen i de tykkeste stokkene. Oftest er det bare å spikke til litt flis og puste til varmen for å koke litt kaffe om morgenen.

Hva er god ved?
Generelt er alle nedfallstrær, døde trær og døde deler av trær god ved. Forutsatt at de er så gamle at de er blitt tørre og at de ikke ligger på våt mark. Er du i tvil om veden er tørr, kan du prøve å avgjøre det ved vekten. Tørr ved er lett, våt ved er tung. Så enkelt er det.

Er du i furuskog bør du se etter tyrived. Det er død furuved som er gjennomtrukket av kvae og så tørket. Du finner den oftest ved rotvelter og stubber etter døde trær. Knapt noen annen ved brenner lettere og lenger enn tyrived - den brenner som bensin, men all tørr furuved er god ved.

Kommer du høyere er det vanligere å finne bjørk. Tørr bjørkeved er også glimrende bålved. Neveren på bjørka er som regel en god hjelp til å fyre opp bålet, for den er innsatt med et oljeaktig stoff. Tørr never brenner selvsagt bedre enn våt.

Et tips: Hvis du beveger deg i skog eller fjell og vet at det nærmer seg tiden for bål, bør du begynne å se etter god opptenningsved eller tørr never. Det er absolutt lønt verdt å stanse og for eksempel fylle opp sidelommen på sekken med tørr, fin never av bjørk eller einer.

På fjellet kan du bruke dvergbjørk hele året selv om den er fersk fordi den er gjennomtrukket av neverolje. Dra opp dvergbjørka med rot. Den kan du flise opp med kniv eller banke med en stein og du har flott opptenningsved.

Kilde: http://www.xxl.no

 

| Hjem | Om Gourmetklubben | Gourmet mat | Drikke | Friluftsliv | Ting og tang | Linker | kontaktsiden| Toppen |
Copyright © 2014 by Gourmetklubben Mat og venner